Orquestra SimfònicaDirector de l'Orquestra

José Luís Grau Sapiña

Naix a Cullera (València). Comença els seus estudis musicals de llenguatge musical i clarinet a l’Escola de Música de l’Ateneo Musical de Cullera als 8 anys on obté les més altes qualificacions. 

Als 10 anys comença a estudiar al Conservatori “Agustín Olivert” de la seua ciutat natal, on obté també les més altes qualificacions, i allí acaba el Grau Elemental de Clarinet amb Matrícula d’Honor i Premi Extraordinari Final de Grau.

Després ingressa en el Conservatori Professional de Música “Joaquín Rodrigo” de València, on estudia amb els professors Salvador Seguí, Rafael Talens i Luis Sanjaime entre d’altres. Finalitza el Grau Mitjà de Clarinet amb Matrícula d’Honor i ingressa en el Grau Superior estudiant amb els professors Luis Sanjaime i Juan Vercher.
Acaba la carrera amb la qualificació d’Excel·lent i obtét el Premi Fi de Carrera.

Com a clarinetista ha estudiat també amb professors com Juan Vercher Grau (catedràtic de clarinet del Conservatori Superior de València) i Ramón Barona Burgos (clarinet solista de l’Orquestra Simfònica de Ràdio Televisió Espanyola). En els cursos que prepara la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana estudia didàctica musical instrumental amb Israel Mira, catedràtic del Conservatori Superior d’Alacant, i organització pedagògica de les escoles, conservatoris de música i projectes educatius i harmonia amb Jose V. Asensi Seva, professor d’aquest conservatori, a més de tindre el Màster en Investigació Musical de la Universitat Internacional de València i el Màster en Gestió Cultural de la Universitat Jaume I de Castelló.

En el camp de la direcció, encara que de formació autodidacta, ha realitzat cursos de perfeccionament amb els mestres Enrique García Asensio, Jan Cober, Jose R. Pascual Vilaplana, Antoni Ros Marbà, Félix Hauswirth, Franco Cesarini i Pablo Sanchez Torrella. També estudia harmonia i direcció d’orquestra amb José Mª Cervera Collado, direcció de cors amb Juan Luis Martinez i Jose R. Gil Tàrrega, i tècnica vocal amb María de los Llanos. Ha dirigit en diverses ocasions com a director convidat la Banda de Música de Colmenar Viejo (Madrid), l’Orquestra Simfònica “Ciutat de València”, l’Orquestra Simfònica de l’Agrupació Musical “La Lírica” de Silla, la Banda Simfònica de la Societat Protectora Musical “La Lira” d’Alfarp, la Banda de Música d’Orriols, la Banda Simfònica, Orquestra Simfònica i la Jove Banda Simfònica de l’Ateneo Musical de Cullera amb la qual al juny de 2004 va guanyar el primer premi amb Menció d’Honor en la Secció Especial del XIV Certamen de Bandes Civils “Vila de Leganés” (Madrid) i en 2010 el primer premi i Premi al Millor Director en el Certamen de Bandas “Castell de Benisanó” (València).

Entre 2004 i 2012 ha sigut director titular de la Coral Polifònica “Stella Maris” de Cullera, director titular de la Banda Jove, director fundador de la Banda Infantil, director de l’Orquestra Simfònica, cap d’estudis i professor del Centre Autoritzat Elemental i Escola de Música i subdirector de la Banda Simfònica de la Societat Ateneo Musical de Cullera, a més d’exercir com a professor de les assignatures de clarinet i conjunt coral en l’Escola de Música “Carròs” de la Font d’en Carròs. Ha sigut professor d’orquestra, banda, cor i música de cambra en els Conservatoris Professionals de Música de La Línea de la Concepción (Cadis), Baza i Guadix (Granada), i Huelva. 

En l’actualitat és professor d’orquestra, banda i música de cambra en el Conservatori Professional de Música “Joaquin Villatoro” de Jerez de la Frontera i director de l’Orquestra Simfònica de l’Ateneo Musical de Cullera.